Menu
RSS

Bun venit

A+ A A-

Preţ metru cub de gaz

Pretul gazului in Romania va fi dictat, din 2014, in totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizarii preturilor la gaze

 

Preţul unui metru cub de gaz e: 1,2844 RON. Un leu şi 29 de bani.

Un metru cub de gaz echivalează cu 10,462 kilowaţi.

Asta conform ultimei mele facturi.

Un KiloWatt de curent e 45 de bani conform ultimei scumpiri din 1 ianuarie 2013. Rezultă că trebuie să dau 4,7079 lei pe echivalentul electric de 10,462 KWaţi.

Nu prea cred că e corectă echivalenţa între metru cub de gaz şi KWaţii degajaţi.

La ultimul test am consumat 5,72 metri cubi gaz pentru a încălzi vreo 25 metri pătraţi la temperatura de 20 de grade? Sau 21. Din care 1,5 erau pentru apa caldă. În 24 de ore. Rezultă cost lunar de 5,72 – 1,5 = 4,22 x 30 de zile = 126,6 x 1,29 = 163,314 RON pe lună extra.

Totul pentru mai puţin de jumătate de casă.

Am oprit genul ăsta de încălzire, pe gaz, şi am rămas la aerul condiţionat şi o aerotermă pe termostat. La curent am de plătit 168 de lei şi, următoarea, 182. Pentru 23-24 de grade/21 de grade, bucătăria 18 şi baia… Nu ştiu, e al naibii de cald. Acolo e aeroterma.

Maxim am avut de plătit 257 la curent. Aer condiţionat, şi aeroterma pusă la greu pentru uscat şapă. Şapa e nisipul ăla cu apă care se pune sub parchet/gresie înainte de instalarea lui. Şi iniţial şapa e un fel de apă nisipoasă din care apa trebuie să se evapore. Vara. Iarna, mai greu. De unde aeroterma care a lucrat la greu. Aeroterma e de 2 kWaţi.

De aici eu nu prea cred în echivalarea asta calorică. Să zicem că îmi ia 7 metri cubi de gaz pentru toată casa, pe zi. La 21 de grade (slabe şanse). Rezultă 271 de lei pe lună în plus. Realistic estimez peste 300. Şi nu cred că stau în realitate la 23 – 24 de grade ca acum.


Ordonanta de liberalizare (a pretului la gaze - n.r.) nu a tinut cont de un lucru esential: Romania are doua surse de interconectare a gazelor: 70% avem productie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importam, din 104-105 consum total in Romania. Ce se intampla dupa 2014 cu gazul din Romania?

Pretul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar Romania importa doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mica si devine neinteresant pentru Gazprom sa dea vreo facilitate. La asta se adauga situatiile politice de la noi. Dupa 2014 vom depinde totalmente de Gazprom", a reiterat Ionel Bors.

De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Acesta a atras atentia asupra faptului ca Romania nu a facut nimic pentru a avea o sursa alternativa de gaze in conditiile in care Nabucco, gazele de sist sau gazele din Marea Neagra sunt "o fata morgana", ele putand fi accesate abia in jurul anilor 2020 - 2025.

Bors a subliniat ca Romania trebuie sa gaseasca o alternativa la Gazprom, pentru ca este "mai periculos ce se va intampla dupa 2014", iar problema liberalizarii pretului la gaze va putea fi rezolvata numai daca se va lucra in echipa Guvern - patronate.

"Altfel, vom da vina unul pe celalalt. Ni s-a impus cumva toata treaba asta si trebuie sa o rezolvam cumva. Noi am mers cu doua scheme, care au fost verificate de avocati si sunt in armonie cu legislatia si au fost luate, cat de cat, in consideratie, iar unul dintre argumente a fost acesta, ca din 2014 vom depinde in totalitate de Gazprom.

In aceste conditii, ni s-a mai cerut sa facem un benchmark cu tarile vecine - Bulgaria, Ungaria, era firesc sa ne mai ceara ceva, dar in doua saptamani vom merge din nou. O sa prezentam un raport si la Guvern. Stiu sigur ca domnul Nita si, in general, Guvernul ar vrea sa rezolve aceasta problema cumva", a spus directorul de la combinatul galatean.

Liberalizarea preturilor in alte state

Bors a explicat ca, desi toate tarile UE au liberalizat preturile, fiecare stat si-a pastrat cumva avantajul de competitivitate.

"Franta are peste 90% productie de energie la stat. Ei produc energie nucleara. Si ei au fost obligati sa liberalizeze. Au liberalizat, dar au creat pentru industrie, pentru marii consumatori si au tinut cumva 85% - 90% din necesarul de energie la un pret stabilit pentru toti marii consumatori. Au lasat 10% sa se plimbe pe piata si, aici, Europa nu a avut ce spune.

Germania si-a pastrat avantajul ei de tara, ca si Grecia. Noi, Romania, avem ceva resurse naturale. Trebuie sa ne mentinem un avantaj si acesta trebuie facut in armonie cu legislatia europeana. Romania nu are niciun avantaj - aici trebuie sa lucram", a aratat Bors.

Propunerile cu care industria romaneasca a mers la Bruxelles constau, in mare, fie intr-o liberalizare mai lina, care sa mearga la fel cu cea pentru populatie pana in 2018 sau chiar 2020, fie - un al doilea scenariu - sa se pastreze avantajul competitivitatii.

"Sa se creeze un mecanism pe care noi l-a propus ca un fel de copy-paste dupa ce se intampla in Franta, in Germania, si unde DG Competition nu a avut niciun motiv sa le refuze si le-au acceptat. Avem posibilitatea sa venim cu avocati internationali si sa gasim o schema in sprijin care sa fie in consonanta cu legislatia europeana si sa salvam ce este de salvat", a conchis Ionel Bors.

Potrivit calendarului de liberalizare, in ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente